Serra Sağra, YogaKioo ile birlikte standartların çok üstünde aktif olarak 280 saatlik ve 300 saatlik yoğunlaştırılmış detaylı eğitmenlik kursları ile yeterlikli eğitmen yetiştirmeyi misyon edinmiştir.
- Uluslararası 280 Saatlik Hatha Yoga Temel Eğitmenlik Kursu
- Uluslararası 300 Saatlik Hatha Yoga Temel Eğitmenlik Kursu
Uluslararası 280 Saatlik Hatha Yoga Temel Eğitmenlik Kursu
Serra Sağra her yıl dünyanın çeşitli ülkelerinde 3 modülden oluşan 280 Saatlik Uluslararası Hatha Yoga Eğitmenlik Kursları vermektedir. Her yıl bu kursların en az bir tanesi Türkiye’de açılmaktadır. 3 modülden oluşan eğitimin 1. modülü 11 günlük(120 saat yoğun eğitim) inziva ile başlamaktadır. Eğitmenlik kurslarının kontenjanı, eğitimin kalitesini yüksek tutabilmek ve katılan kişilerin pratiğini birebir ilgi ile daha derinlere taşıyabilmek için sınırlandırılmıştır . İstediğiniz sadece standart bir eğitmenlik kursu değil, pratiğinizi dönüştürecek bir çalışma ise aramıza hoşgeldiniz.
Patanjali’nin Yoga Sutraları’nın gizli anlamlarının ve yoga felsefesinin ayrıntılı şekilde işlendiği ilk 11 günlük inzivadaki en büyük amaç; zihni yanılgılardan izole edilerek, ”gerçek” olanla kalması. Bu 11 gün boyunca, ”Gerçek” olan ne, sonlu olan ne, bunu ayıracak bilince sıçramak için pratik edilmektedir. Dileyenler sadece 1. modüle Yoga hakkında daha çok şey öğrenip, pratiklerini derinleştirmek için katılabilirler.
Yoga kişinin kendi içine yaptığı yolculuktur. Bu yüzdendir ki yoga herkes içindir. Önemli olan ileri seviye asanaları yapmak değil, yaptığınızın farkında olmaktır. Zihin hergün büyük bir çılgınlık içinde çalışır ve hiç durmadan kişinin kontrolü dışında düşünür. Davranışlarınız ve seçimleriniz bu düşünceler tarafından şekillendirilir. İşin garip tarafı bunun çok büyük bir kısmının farkında bile olmazsınız. Üstelik tüm bu düşünceler; fiziksel bedeni, enerji bedenini ve zihinsel bedeni doğrudan etkiler. Vucudunuzda gerginlikler, hastalıklar ve sakatlıklar olarak yer edinirken, zihninizde mutsuzluk,kaygı, endişe ve depresyona dönüşür.
Bu eğitim boyunca farkında olmayı, kendinizin gözlemcisine dönüşmeyi, zihninizi yavaşlatmayı ve kontrol etmeyi öğreneceksiniz. Nefesi, beden ve zihin arasında bir köprü olarak kullanarak ikisinin zayıflamış olan bağlarını kuvvetlendireceksiniz. Bu bağlar kuvvetlendikçe de Prana bedeninize ulaşmaya başlayacaksınız. Yolculuğunuz için ihtiyacınız olan en önemli 2 anahtar ile; konsantrasyon ve farkındalık.
Eğitimin 2. ve 3. modüllerinde yoganın özellikle ilk 4 kolu üzerine yoğun eğitim süreci devam ederken asanalar üzerinde yoğunlaşılarak; asanalarda derinleşme, anatomi, ders mekanikleri, workshop hazılama teknikleri, öğrenciyi asanalardan bir üst seviyeye taşıma gibi konular üzerinde çalışılmaktadır. 2. ve 3. Modülde ek olarak Hatha Yoga Pradipika kitabı tüm ayrıntıları ile işlenmektedir.
Bu eğitim boyunca derin içe dönüş çalışmaları yaparak ”ben”liklerinizi ziyaret edeceksiniz. Pratyahara dediğimiz duyuların geri çekilimini deneyimleyerek, hem kendi pratiğinizde derinleşecek hem de bir öğretmen olarak, öğrencilerinizi yansıtmayı öğreneceksiniz.
1. Modül:
11 Günlük Eğitim Programı:
06:00-07:30 Dharana(Konsantrasyon) ve Dhayana(Meditasyon) Teknikleri
07:30-09:30 Asana ve Pranayama Çalışması
09:30-10:00 Kahvaltı
10:00-11:00 Kişisel zaman
11:30-13:30 Yoga Felsefesi / Patanjali’nin Yoga Sutraları
13:30-14:30 Dinlenme ve Çay Arası
14:30-17:00 Asana/Adjustment/Hizalamalar/ Koshalar
17:00-18:30 Akşam Yemeği
18:30-19:30 Upanişadlar, Pratyahara Çalışması
19:30-20:30 Dinlenme ve Çay Arası
20:30-21:30 Chanting Mantra/Dharana ve Dhayana Teknikleri
Not: İnzivanın gerçekleştirileceği yer eğitimlerle birlikte açıklanmaktadır.
2. Modül:
Eğitimin 2. modülü inzivadan sonraki 2 ay boyunca her ayın ilk 2 haftasonu (toplamda 8 gün) Sabah saat 09:00 Akşam 19:00’da İstanbul’da gerçekleştirilmektedir. Ayrıca 2. modülün son haftaiçi her eğitmen adayına en az 10 saatlik staj dersi verdirilerek, eğitmenlik pratik olarak da güçlendirilecektir.
2. modülde ek olarak işlenecek dersler:
- Patanjali’nin Yoga Sutraları
- Hatha Yoga Pradipika
- Insan Anatomisi ve Fizyolojisi
- Sakatlıklar ve Hastalıklarda Yoga
- Çakralar
- Mudralar ve Bandhalar
- Kriyalar
- Egzersiz Bilgisi
- Öğretme Teknikleri
- Yardımcı Ekipman Kullanma Yöntemleri
- Etkin Ders Planlama
- Derslerde Etkin Konuşma Teknikleri
- Etkin bir Yoga Eğitmeni Olmanın Esasları
- Duruşları Etkin Düzeltme Prensipleri
- Workshop Planlama
- Sosyal Medya Etkin Kullanımı
- Staj Programı
3. Modül:
3. modül ise yeri ve tarihi eğitim süresince açıklanan 70 Saatlik inziva olarak ya da 3 hafta sonunda gerçekleştirilmektedir. Sertifika programının sonunda yapılacak sınavla mezuniyet gerçekleşecektir. Bu sınavda gerekli başarıyı gösteremeyen eğitmen adayları, gerekli olan çalışma yapılarak yeniden bir sınava tabii tutulacaklardır.
*Her sene eğitmenler için 20 saatlik ücretsiz güncelleme kursları açılmaktadır.
Uluslararası 300 Saat İleri Seviye Yoga Eğitmenlik Kursu
YogaKioo bünyesinde gerçekleştirilen Uluslararası 300 Saat İleri Seviye Yoga Eğitmenlik Kursu 32 gün boyunca inziva halinde gerçekleştirilmektedir. Eğitim her yıl farklı ülkelerde gerçekleşmektedir. Eğitmenlik kursunun kontenjanı eğitimin kalitesini yüksek tutabilmek ve katılan kişilerin pratiğini birebir ilgi ile daha derinlere taşıyabilmek için sınırlı tutulmaktadır. 200 saatlik temel bir eğitim tamamladıysanız ve pratiğiniz sağlam temeller üzerine kuruluysa, pratiğinizi dönüştürecek bu eğitime hazırsınız demektir.
Yoga herkes için olsa da, pratiğin ince boyuta taşınması ve derinleşmesi sadece güçlü zihinler için mümkündür. Bu eğitimde daha güçlü bir zihin için daha güçlü asanalar uygulanmaktadır. İleri seviye eğitimleri genelde ashramlarda/manastırlarda gerçekleşetirdiğinden dolayı katılımcıların Ashram kurallarına yani yamalara %100 uymaları beklenmektedir. Bu kurallar aşağıda belirtilmiştir ve hiçbir esneklik olmadan bu kurallara uyulması ZORUNLUDUR.
Bu eğitim boyunca farkında olmayı, kendinizin gözlemcisine dönüşmeyi, zihninizi yavaşlatmayı ve kontrol etmeyi öğreneceksiniz. Prananın varlığını deneyimlerken, pranayı kontrol etmek üzerine derin çalışmalar yapacağız. Nefesi, beden ve zihin arasında bir köprü olarak kullanarak ikisinin bağlarını daha da kuvvetlendireceğiz. Yolculuğunuz için ihtiyacınız olan en önemli 3 anahtar ile; konsantrasyon, farkındalık ve teslimiyet.
Eğitim süresince özellikle yoganın ilk 4 kolunun üzerine yoğunlaşacağız. Bir yoga hocasının çok iyi bilmesi gereken 2 kitap; Patanjali’nin Yoga Sutraları ve Hatha Yoga Pradipika tüm ayrıntıları ile işlenecek. Bunlardan daha önemlisi, derin içe dönüş çalışmaları yaparak ”ben”liklerinizi ziyaret edeceksiniz. Pratyahara dediğimiz duyuların ve duyguların çekilimini deneyimleyerek, bir öğretmen olarak öğrencilerinizi yansıtmayı öğreneceksiniz.
Ashram Nedir?
Ashram dediğimiz yer; insanın içine, özüne dönüp, sosyal hayatının yarattığı ilüzyonlardan ve maddesel yaşam tarzından sıyrılarak onun dikkatini dağıtan ve ”ben” olmasını engelleyen her şeyden kurtulduğu ”ev”dir. Yogi anlayışına göre sosyal hayat, insanın devamlı beynini yıkamak üzere kurulmuş ve onu sığ, öğretilmiş ve bazen de anlamsız bir yaşama sürükleyen bir düzendir. Ashramda kendin olabilmen için yaratılmış alan ve farkındalık sahibi insanlarla çevrili olmanın verdiği ilhamla ”Ben kimim? Var oluş amacım ne? Ne istiyorum? Neden istiyorum?” gibi soruları sormaya ve üzerine çalışmaya cesaret edebiliriz. Ve yine burada tüm bu sorulara cevabı, içimizde bulabiliriz.
Ashram Kuralları:
- Herhangi bir canlıya zarar vermek veya öldürmekten kaçınılmalıdır.
- Yalan söylemek, dürüst olmamaktan kaçınılmalıdır.
- Kendine ait olmayan bir şeyi almak, çalmaktan kaçınılmalıdır.
- Cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.
- Herhangi sarhoş edici içecekten, sigaradan ve benzeri ürünleri kullanmaktan kaçınılmalıdır.Önemli: Ashramda kaldıkları sürece bu kurallara uymayan kişiler ashramdan uzaklaştırılacaklardır. Eğer bu kurallara sadık kalamama ihtimali aklınızdan geçiyorsa bu eğitim sizi için uygun değildir.
EĞİTİM PROGRAMI
*Yıldızlı Derslerde neler işleneceği aşağıda açıklanmıştır.
05:00 – 06:30 : Meditasyon
06:30 – 07:30 : Yoga Asana Pratiği
07:30 – 09:00 : Kahvaltı
09:00 – 11:00 : Yoga Filozofisi*
11:00 – 12:00 : Pranayama/Dhyana ve Dharana Teknikleri
12:00 – 13:30 : Öğle Yemeği
13:30 – 14:30 : Anatomi ve Fizyoloji/Tibet Tıbbı/Öğretme Teknikleri*/Öğretme Pratiği*
14:30 – 16:00 : Kişisel Zaman
16:00 – 18:00 : Advanced Yoga/Kosha’lar
18:00 – 19:00 : Akşam Yemeği
19:00 – 20:00 : Kişisel Zaman
19:30 – 20:15 : Chanting/Soru&Cevap
20:15 – 21:00 : Pranayama/Mudralar ve Bandhalar/Sanskritçe 101*
Ders Ayrıntıları:
Yoga Filozofisi:
- Patanjali’nin Yoga Sutraları
- Hatha Yoga Pradipika
- Bagavad-Gita
- Upanişadlar
- Sanskritçe’yi Anlamak
- Tao
Pranayama:
- Prana Çalışmaları
- Nefes Çalışmaları
- Çakralar
Öğretme Pratiği:
- Yardımcı Ekipman Kullanma Yöntemleri
- Sakatlıklar ve Hastalıklarda Yoga
- Duruşları Etkin Düzeltme Prensipleri
- Kriyalar
- Öğretme Teknikleri
- Egzersiz Bilgisi
- Etkin Ders Planlama
- Derslerde Etkin Konuşma Teknikleri
- Etkin bir Yoga Eğitmeni Olmanın Esasları
- Sosyal Medya Etkin Kullanımı
Sanskritçe 101
- Temel Sanskritçe, Devanagari alfabesi ile Sanskritçe okuma ve yazma
İleri Seviye Yoga
- İleri seviye asanalar pratik edilecektir.